dissabte, 1 de setembre del 2012

Cultura i sentit moral







Coses de tenir els llibres repartits per aquí per allà, tal com em fico al llit  em (re)trobo amb Les responsa del Rabí Simó Ben Tsémakh Duran. L’obro per la primera pàgina que vol sortir, la 27 aquesta vegada, just després de llegir el capitol La lluita de la cultura contra el totalitarisme, de L’esperit de Praga d’Ivan Klíma, trobo aquest fragment on l’autor, referint-se als fets de 1391  diu això: 





La cultura, quan té tendència a millorar la sort de la humanitat, sol tenir dues vessants: és tan intel·lectual com moral. Però aquests dos aspectes no són mútuament inclusius. Les nacions, igual que les persones, de vegades aconsegueixen un gran nivell en el pla intel·lectual sense que això vagi acompanyat d’un nivel moral conseqüent; o de vegades hi ha pobles que tenen un gran sentit moral, però que no demostren tenir grans èxits intel·lectuals.[…]

Fragment del segon capítol, Les condicions generals en el nord d’àfrica.
 Isidore EPSTEIN. Les responsa del Rabí Simó Ben Tsémakh Duran,
Lleonard Muntaner editor, col·lecció L’espill.
Traducció de Jordi Gendra  Molina i Manuel Frau i Cortès.





Aquesta Cultura (?)  rima, moralment parlant, amb perversió.

La padrina d'aquest bloc encara no ens ha dit res d'aquest xicot tan simpàtic que abandera el bloc.

4 comentaris:

  1. Aquest xiquet ja el tenia controlat de fa temps a la xarxa. S'adui amb el títol del teu bloc. I veig que al capdavall ja s'ha fet gran! Que vols ser un Hasbarat quan siguis gran? Jo sí! M'agrada (tal com cliquem al feisbuc ;-).

    D'altra banda, cal que et digui que no puc llegir el teu bloc amb l'iPad. Tot el text se'm posa dins del vaixell i em surten les lletres sobre fons negre.

    Ara me'n vaig a treballar (el primer dia després de vacances de mestra és dur :-)) Deixo per la tarda relaxada la lectura de la teva darrera entrada, que promet ser interessant!

    Ah! Si no tens spam, treu això de demostrar que no som màquines! Jo ho vaig fer perquè m'ho vas suggerir tu.

    PS: Molta cosa tècnica avui, no?

    ResponElimina
  2. El xiquet el vaig trobar fent un google imatges i vaig dir, vailet, cap a bet t'khià!
    Ja m'agradaria ser un Hasbarat! Però m'he de conformar amb hasbarar-me i prou...
    No tinc feisbuc i no capto això: M'agrada (tal com cliquem al feisbuc
    Aquest és un bloc -nit d'insomni- personal en el sentit més estricte. Una mena de petit dietari.

    He canviat el fons, a veure com t'hi veus.

    Que sigui lleu el síndrome postvacacional!

    Quan responc un comentari no em trobo la "maquinària" de seguretat, i com que sóc un portent telemàtic, no sé que vaig remenar perquè sortís. Ara ja no ho fa, oi?

    T'he dedicat el proper post per fer-me perdonar. A veure si n'hi ha alguna del teu gust. I del David.

    ResponElimina
  3. Aquest bloc ha millorat, estèticament, el cent per cent. Ara el puc llegir bé. Jo ja he passat per totes les febres estètiques i convindràs amb mi que el missatge és el més important. Tots els elements estètics que destorben en la comunicació són sorolls que cal eliminar.

    ResponElimina
  4. Convinc amb tu que la decoració no ha de destorbar el missatge, però el continent i el contingut haurien de ser un tot.

    ResponElimina